Yleiset ehdot
Artikla 1 - Määritelmät
Näissä ehdoissa tarkoitetaan seuraavaa:
-
Mietintäaika: Aika, jonka kuluessa kuluttaja voi käyttää peruuttamisoikeuttaan.
-
Kuluttaja: Luonnollinen henkilö, joka ei toimi ammatissa tai liiketoiminnassa ja tekee etäsopimuksen yrittäjän kanssa.
-
Päivä: Kalenteripäivä.
-
Kestotapahtuma: Etäsopimus, joka koskee sarjaa tuotteita ja/tai palveluita, joiden toimitus- ja/tai ostovelvollisuus on jaettu ajallisesti.
-
Pysyvä tietoväline: Mikä tahansa keino, joka mahdollistaa kuluttajan tai yrittäjän tallentaa tietoa, joka on suunnattu hänelle henkilökohtaisesti, tavalla, joka mahdollistaa tiedon tulevan tarkastelun ja muuttumattoman uudelleen tuottamisen.
-
Peruuttamisoikeus: Kuluttajan mahdollisuus luopua etäsopimuksesta mietintäajan kuluessa.
-
Yrittäjä: Luonnollinen henkilö tai oikeushenkilö, joka tarjoaa tuotteita ja/tai palveluita etänä kuluttajille.
-
Etäsopimus: Sopimus, jossa yrittäjän järjestämässä järjestelmässä tuotteiden ja/tai palveluiden etämyyntiä varten käytetään yhtä tai useampaa etäviestintätekniikkaa sopimuksen tekemiseen asti.
-
Etäviestintätekniikka: Keino, jota voidaan käyttää sopimuksen tekemiseen ilman, että kuluttaja ja yrittäjä ovat yhtä aikaa samassa tilassa.
-
Yleiset ehdot: Yrittäjän nykyiset Yleiset ehdot.
Artikla 3 – Soveltuvuus
Nämä yleiset ehdot koskevat kaikkia yrittäjän tarjouksia ja kaikkia etäsopimuksia ja tilauksia, jotka on tehty yrittäjän ja kuluttajan välillä. Ennen etäsopimuksen tekemistä kuluttajalle annetaan saataville näiden yleisten ehtojen teksti. Jos tämä ei ole kohtuudella mahdollista, ilmoitetaan ennen etäsopimuksen tekemistä, että yleiset ehdot ovat yrittäjän nähtävissä ja että ne lähetetään kuluttajan pyynnöstä maksutta niin pian kuin mahdollista.
Jos etäsopimus tehdään sähköisesti, voidaan edellisestä kohdasta poiketen ja ennen etäsopimuksen tekemistä antaa näiden yleisten ehtojen teksti kuluttajalle sähköisesti siten, että hän voi tallentaa ne helposti pysyvälle tietovälineelle. Jos tämä ei ole kohtuudella mahdollista, ilmoitetaan ennen etäsopimuksen tekemistä, mistä yleisiin ehtoihin voi tutustua sähköisesti ja että ne lähetetään kuluttajan pyynnöstä sähköisesti tai muulla tavoin maksutta.
Jos näiden yleisten ehtojen lisäksi sovelletaan myös erityisiä tuote- tai palveluehtoja, sovelletaan toista ja kolmatta kohtaa ja kuluttaja voi ristiriitaisissa yleisissä ehdoissa aina vedota häntä edullisimpaan sovellettavaan ehtoon.
Jos yksi tai useampi näiden yleisten ehtojen määräys on milloin tahansa kokonaan tai osittain mitätön tai kumottu, jää sopimus ja nämä ehdot muuten voimaan ja kyseinen määräys korvataan yhteisellä sopimuksella viipymättä määräyksellä, joka mahdollisimman pitkälti vastaa alkuperäistä tarkoitusta.
Tilanteet, joita ei ole säännelty näissä yleisissä ehdoissa, on arvioitava näiden yleisten ehtojen "hengen" mukaan.
Epäselvyydet ehtojemme yhden tai useamman määräyksen tulkinnassa tai sisällössä on selitettävä näiden yleisten ehtojen "hengen" mukaan.
Artikla 4 – Tarjous
Jos tarjouksella on rajoitettu voimassaoloaika tai se tehdään tietyin ehdoin, tämä mainitaan selvästi tarjouksessa. Tarjous on ei-sitova. Yrittäjällä on oikeus muuttaa ja mukauttaa tarjousta.
Tarjous sisältää täydellisen ja tarkan kuvauksen tarjotuista tuotteista ja/tai palveluista. Kuvaus on riittävän yksityiskohtainen, jotta kuluttaja voi arvioida tarjouksen asianmukaisesti. Jos yrittäjä käyttää kuvia, ne ovat totuudenmukaisia kuvia tarjotuista tuotteista ja/tai palveluista. Ilmeiset virheet tai ilmeiset virheet tarjouksessa eivät sido yrittäjää. Kaikki kuvat ja tarjouskohtaiset tiedot ovat viitteellisiä eivätkä voi olla peruste vahingonkorvaukselle tai sopimuksen purkamiselle. Tuotteiden kuvat ovat totuudenmukaisia kuvia tarjotuista tuotteista. Yrittäjä ei voi taata, että näytetyt värit vastaavat tarkasti tuotteiden todellisia värejä.
Artikla 5 – Sopimus
Sopimus syntyy, edellyttäen mitä kohdassa 4 on säädetty, kuluttajan hyväksyessä tarjouksen ja täyttäessä siihen liittyvät ehdot. Jos kuluttaja on hyväksynyt tarjouksen sähköisesti, yrittäjä vahvistaa välittömästi sähköisesti tarjouksen hyväksymisen vastaanottamisen. Kunnes yrittäjä on vahvistanut tämän vastaanoton, kuluttaja voi purkaa sopimuksen. Jos sopimus syntyy sähköisesti, yrittäjä toteuttaa asianmukaisia teknisiä ja organisatorisia toimenpiteitä sähköisten tietojen siirron suojaamiseksi ja huolehtii turvallisesta verkkoympäristöstä. Jos kuluttaja voi maksaa sähköisesti, yrittäjän on noudatettava asianmukaisia turvatoimia. Yrittäjä voi – lain puitteissa – selvittää, voiko kuluttaja täyttää maksavelvollisuutensa, sekä kaikki tiedot ja tekijät, jotka ovat merkityksellisiä vastuullisen etämyyntisopimuksen tekemisen kannalta. Jos yrittäjällä on tämän tutkimuksen perusteella hyviä syitä olla tekemättä sopimusta, hänellä on oikeus perustellusti kieltäytyä tilauksesta tai hakemuksesta tai liittää sen täytäntöönpanoon erityisiä ehtoja. Yrittäjä liittää tuotteeseen tai palveluun seuraavat tiedot, kirjallisesti tai sellaisella tavalla, että kuluttaja voi tallentaa ne kestävässä tiedon tallennusvälineessä:
a. Yrittäjän toimipaikan osoite, johon kuluttaja voi esittää valituksia; b. Ehdot ja menettelytavat, joilla kuluttaja voi käyttää peruutusoikeuttaan tai selkeä ilmoitus, jos peruutusoikeus on poissuljettu; c. Tiedot takuista ja ostamisen jälkeisestä palvelusta; d. Artiklassa 4 kohdassa 3 mainitut tiedot, ellei yrittäjä ole toimittanut näitä tietoja kuluttajalle ennen sopimuksen täyttämistä; e. Sopimuksen irtisanomisen vaatimukset, jos sopimus on voimassa yli vuoden tai on määräaikainen. Kestävissä kaupoissa edellisen kohdan määräykset koskevat vain ensimmäistä toimitusta. Kukin sopimus tehdään edellyttäen, että kyseiset tuotteet ovat riittävästi saatavilla.
Artikla 6 – Peruuttamisoikeus
Tuotteiden ostamisessa kuluttajalla on mahdollisuus purkaa sopimus ilman syytä 14 päivän ajan. Peruuttamisaika alkaa seuraavana päivänä tuotteen vastaanottamisesta kuluttajan tai hänen ennakolta määräämänsä ja yrittäjälle tunnetuksi tekemän edustajan toimesta. Peruuttamisaikana kuluttajan on käsiteltävä tuotetta ja pakkausta huolellisesti. Hän voi avata tai käyttää tuotetta vain siinä määrin, kuin on tarpeen arvioidakseen haluaako hän säilyttää tuotteen. Jos hän käyttää peruutusoikeuttaan, hänen on palautettava tuote kaikkine toimitettujen lisävarusteiden kanssa ja – mikäli kohtuudella mahdollista – alkuperäisessä kunnossa ja pakkauksessa yrittäjälle, yrittäjän antamien kohtuullisten ja selkeiden ohjeiden mukaisesti. Kun kuluttaja haluaa käyttää peruutusoikeuttaan, hän on velvollinen ilmoittamaan siitä yrittäjälle 14 päivän kuluessa tuotteen vastaanottamisesta. Ilmoituksen on oltava kirjallinen tai sähköpostitse. Kun kuluttaja on ilmoittanut haluavansa käyttää peruutusoikeuttaan, hänellä on 14 päivää aikaa palauttaa tuote. Kuluttajan on osoitettava, että toimitetut tavarat on palautettu ajallaan, esimerkiksi lähetyksen todistuksella. Jos asiakas ei ilmoita haluavansa käyttää peruutusoikeuttaan tai ei palauta tuotetta yrittäjälle määräaikojen umpeuduttua, kauppa on voimassa.
Artikla 7 – Kustannukset peruuttamisen yhteydessä
Jos kuluttaja käyttää peruutusoikeuttaan, tuotteiden palautuskustannukset ovat kuluttajan vastuulla. Jos kuluttaja on maksanut summan, yrittäjän on palautettava summa mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään 14 päivän kuluessa peruuttamisesta. Tähän liittyy vaatimus, että tuote on jo palautettu verkkokauppiaalle tai esitettävä todiste täydellisestä palautuksesta.
Artikla 8 – Peruuttamisoikeuden poissulkeminen
Yrittäjä voi poissulkea kuluttajan peruuttamisoikeuden tuotteilta, kuten kohdissa 2 ja 3 kuvataan. Peruuttamisoikeuden poissulkeminen on mahdollista vain, jos yrittäjä on ilmoittanut siitä selkeästi tarjouksessa tai ainakin ennen sopimuksen tekemistä. Peruuttamisoikeuden poissulkeminen on mahdollista vain seuraaville tuotteille: a. jotka yrittäjä on valmistanut kuluttajan erityisten toiveiden mukaisesti; b. jotka ovat selvästi henkilökohtaisia; c. joiden luonne estää palauttamisen; d. jotka voivat nopeasti pilaantua tai vanhentua; e. joiden hinta on sidottu rahoitusmarkkinoiden vaihteluihin, joihin yrittäjä ei voi vaikuttaa; f. irtonaisille sanomalehdille ja aikakauslehdille; g. audio- ja videotallenteille ja tietokoneohjelmille, joiden sinetti on rikottu; h. hygieniatuotteille, joiden sinetti on rikottu.
Peruuttamisoikeuden poissulkeminen on mahdollista vain seuraaville palveluille: a. majoitus-, kuljetus-, ravintola- tai vapaa-ajan palveluille, jotka toimitetaan tietyllä päivämäärällä tai tietyn ajanjakson aikana; b. jos toimitus on aloitettu kuluttajan nimenomaisella suostumuksella ennen peruutusajan päättymistä; c. vedonlyönti- ja arpajaispalveluille.
Artikla 9 – Hinta
Tarjouksessa ilmoitetun voimassaoloajan aikana tarjottujen tuotteiden ja/tai palveluiden hintoja ei koroteta, ellei arvonlisäverokannan muutoksista johtuen. Edellisestä kohdasta poiketen yrittäjä voi tarjota tuotteita tai palveluita, joiden hinnat ovat sidottuja rahoitusmarkkinoiden vaihteluihin, ja joissa yrittäjä ei voi vaikuttaa, muuttuvilla hinnoilla. Näiden vaihteluiden sitovuus ja mahdollisesti ilmoitettujen hintojen suuntaa-antavuus mainitaan tarjouksessa. Hintojen korotukset 3 kuukauden kuluessa sopimuksen tekemisestä ovat sallittuja vain, jos ne johtuvat lainsäädännöstä tai säädöksistä. Hintojen korotukset 3 kuukauden jälkeen sopimuksen tekemisestä ovat sallittuja vain, jos yrittäjä on ne sopinut ja: a. ne johtuvat lainsäädännöstä tai säädöksistä; tai b. kuluttajalla on oikeus purkaa sopimus hintakorotuksen voimaantulohetkestä alkaen. Kaikki hinnat ovat varauksin paino- ja kirjoitusvirheistä. Yrittäjä ei ole vastuussa paino- ja kirjoitusvirheiden seurauksista. Paino- ja kirjoitusvirheiden vuoksi yrittäjä ei ole velvollinen toimittamaan tuotetta virheellisellä hinnalla.
Artikla 10 – Yhteensopivuus ja Takuu
Yrittäjä vastaa siitä, että tuotteet ja/tai palvelut vastaavat sopimusta, tarjouksessa ilmoitettuja erityisvaatimuksia, kohtuullisia laatustandardeja ja/tai käyttökelpoisuuden vaatimuksia sekä voimassa olevia lainsäädännön ja/tai viranomaismääräysten määräyksiä sopimuksen tekohetkellä. Jos on sovittu, yrittäjä vastaa myös siitä, että tuote on soveltuva muuhun kuin normaaliin käyttöön. Yrittäjän, valmistajan tai maahantuojan myöntämä takuu ei rajoita kuluttajan lakiin perustuvia oikeuksia ja vaatimuksia, joita kuluttaja voi esittää yrittäjää vastaan sopimuksen perusteella. Mahdolliset puutteet tai virheellisesti toimitetut tuotteet on ilmoitettava yrittäjälle kirjallisesti 14 päivän kuluessa toimituksesta. Tuotteiden palautus on tehtävä alkuperäisessä pakkauksessa ja uudessa kunnossa. Yrittäjän takuu vastaa valmistajan takuuaikaa. Yrittäjä ei kuitenkaan ole vastuussa tuotteiden soveltuvuudesta jokapäiväiseen käyttöön kuluttajalla tai mahdollisista käytön tai soveltamisen neuvoista. Takuu ei koske, jos:
- Kuluttaja on itse korjannut ja/tai käsitellyt toimitettuja tuotteita tai antanut kolmansien osapuolten tehdä niin;
- Toimitetut tuotteet ovat altistuneet poikkeuksellisille olosuhteille tai niitä on käsitelty huolimattomasti tai muuten yrittäjän ohjeiden ja/tai pakkauksen ohjeiden vastaisesti;
- Puutteellisuus johtuu kokonaan tai osittain viranomaismääräyksistä, jotka koskevat materiaalien laatua tai laatua.
Artikla 11 – Toimitus ja Suoritus
Yrittäjä käyttää suurinta huolellisuutta vastaanottaessaan ja täyttäessään tuotteiden tilauksia. Ottaen huomioon, mitä artiklassa 4 näissä yleisissä ehdoissa on säädetty, yrittäjä täyttää hyväksytyt tilaukset viivytyksettä mutta viimeistään 30 päivän kuluessa, ellei kuluttaja ole hyväksynyt pidempää toimitusaikaa. Jos toimituksessa on viivästymistä tai jos tilausta ei voida täyttää kokonaan tai osittain, kuluttajalle ilmoitetaan tästä viimeistään 30 päivän kuluessa tilauksen tekemisestä. Kuluttajalla on tällöin oikeus purkaa sopimus ilman kustannuksia ja oikeus mahdolliseen vahingonkorvaukseen. Jos sopimus puretaan edellisen kohdan mukaan, yrittäjä palauttaa kuluttajalle maksamansa summan mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään 14 päivän kuluessa purkamisesta. Jos tilatun tuotteen toimittaminen osoittautuu mahdottomaksi, yrittäjä pyrkii tarjoamaan korvaavan tuotteen. Toimituksen yhteydessä ilmoitetaan selkeästi ja ymmärrettävästi, että toimitetaan korvaava tuote. Korvaaville tuotteille ei voi poissulkea peruutusoikeutta. Mahdollisen palautuksen kustannukset ovat yrittäjän vastuulla. Tuotteiden vahingoittumisriski ja/tai katoaminen on yrittäjän vastuulla toimitukseen asti kuluttajalle tai ennakolta määritellylle ja yrittäjälle tunnetuksi tehdylle edustajalle, ellei nimenomaisesti toisin sovita.
Artikla 12 – Kestävät sopimukset: irtisanominen ja jatkaminen
Irtisanominen: Kuluttaja voi purkaa sopimuksen, joka on tehty määräajaksi ja joka koskee tuotteiden (myös sähkön) säännöllistä toimittamista tai palveluja, milloin tahansa noudattaen sovittuja irtisanomissääntöjä ja enintään yhden kuukauden irtisanomisaikaa. Kuluttaja voi purkaa sopimuksen, joka on tehty määräajaksi ja joka koskee tuotteiden (myös sähkön) säännöllistä toimittamista tai palveluja, milloin tahansa määräajan päättymishetkellä noudattaen sovittuja irtisanomissääntöjä ja enintään yhden kuukauden irtisanomisaikaa. Kuluttaja voi edellisissä kohdissa mainitut sopimukset:
- Purkaa milloin tahansa eikä ole rajoitettu tiettyyn aikaan tai ajanjaksoon;
- Purkaa vähintään samalla tavalla kuin sopimus on tehty;
- Purkaa aina saman irtisanomisajan mukaisesti kuin yrittäjä on itselleen asettanut.
Jatkaminen: Sopimusta, joka on tehty määräajaksi ja joka koskee tuotteiden (myös sähkön) säännöllistä toimittamista tai palveluja, ei saa automaattisesti jatkaa tai uusia määräajaksi. Poiketen edellisestä kohdasta, määräaikainen sopimus, joka koskee päivittäisten, uutisten ja viikkolehtien ja aikakauslehtien säännöllistä toimittamista, voidaan automaattisesti jatkaa enintään kolmeksi kuukaudeksi, jos kuluttaja voi irtisanoa tämän jatkuneen sopimuksen ennen jatkamisen päättymistä enintään yhden kuukauden irtisanomisajalla. Määräaikainen sopimus, joka koskee tuotteiden tai palvelujen säännöllistä toimittamista, voidaan automaattisesti jatkaa toistaiseksi, jos kuluttaja voi irtisanoa sen milloin tahansa enintään yhden kuukauden irtisanomisajalla ja enintään kolmen kuukauden irtisanomisajalla, jos sopimus koskee säännöllistä mutta harvempaa kuin kerran kuukaudessa päivittäisten, uutisten ja viikkolehtien ja aikakauslehtien toimittamista. Rajoitettu kestoinen sopimus päivittäisten, uutisten ja viikkolehtien ja aikakauslehtien toimituksesta (koe- tai tutustumissopimus) ei jatkuu automaattisesti ja päättyy automaattisesti koe- tai tutustumisjakson jälkeen. Kestävyys: Jos sopimuksen kesto on yli vuoden, kuluttaja voi purkaa sopimuksen milloin tahansa vuoden kuluttua enintään kuukauden irtisanomisajalla, ellei kohtuullisuus ja oikeudenmukaisuus estä irtisanomista ennen sopimuksen sovitun keston päättymistä.
Artikla 13 – Maksaminen
Ellei toisin ole sovittu, kuluttajan on maksettava erääntyneet summat 7 päivän kuluessa peruutusajan alkamista (artikla 6 kohta 1) jälkeen. Jos kyseessä on palvelusopimus, aikaraja alkaa kuluttajan saatua sopimuksen vahvistuksen. Kuluttajan on ilmoitettava välittömästi yrittäjälle mahdollisista virheistä annetuissa tai ilmoitetuissa maksutiedoissa. Maksamattomuustapauksessa yrittäjällä on lain sallimissa rajoissa oikeus veloittaa kuluttajalta kohtuulliset ennakkoon ilmoitetut kustannukset.
Artikla 14 – Valitusmenettely
Sopimuksen täyttämisestä esitetyt valitukset on toimitettava yrittäjälle kokonaisuudessaan ja selkeästi 7 päivän kuluessa sen jälkeen, kun kuluttaja on havainnut puutteet. Yrittäjä vastaa valituksiin 14 päivän kuluessa vastaanottopäivästä. Jos valitukseen tarvitaan ennakoitavasti pidempää käsittelyaikaa, yrittäjä vastaa 14 päivän kuluessa vastaanottoviestillä ja arvion milloin kuluttaja voi odottaa yksityiskohtaisempaa vastausta. Jos valitusta ei voida ratkaista keskinäisellä sopimuksella, syntyy erimielisyys, joka voidaan ratkaista riitojen ratkaisumenettelyn mukaisesti. Valitus ei keskeytä yrittäjän velvoitteita, ellei yrittäjä ilmoita kirjallisesti toisin. Jos valitus todetaan perustelluksi yrittäjän toimesta, yrittäjä valitsee joko korvata tai korjata toimitetut tuotteet ilman kustannuksia.
Artikla 15 – Riidat
Näihin yleisiin ehtoihin liittyviin yrittäjän ja kuluttajan välisiin sopimuksiin sovelletaan ainoastaan Hollannin lakia, myös jos kuluttaja asuu ulkomailla.
Laatiminen voi edellyttää tarkempaa asiantuntemusta erityisesti lakiteknisten termien osalta, joten suositellaan myös tarkistamaan asiantuntijalta, että käännös täyttää kaikki tarvittavat juridiset vaatimukset.
Jokainen tarjous sisältää sellaiset tiedot, että kuluttajalle on selvää, mitkä ovat oikeudet ja velvollisuudet, jotka liittyvät tarjouksen hyväksymiseen. Tämä koskee erityisesti:
- mahdolliset lähetyskulut;
- tapa, jolla sopimus tehdään ja mitkä toimenpiteet siihen tarvitaan;
- sovelletaanko peruuttamisoikeutta;
- sopimuksen maksutapa, toimitus ja täytäntöönpano;
- tarjouksen hyväksymisaika tai aika, jonka aikana yrittäjä takaa hinnan;
- etäviestinnän kustannukset, jos etäviestintätekniikan käytön kustannukset lasketaan muulla perusteella kuin käytetyn viestintävälineen normaali perushinta;
- sopimuksen arkistointi toteutumisen jälkeen ja jos kyllä, miten kuluttaja voi tutustua siihen;
- miten kuluttaja voi ennen sopimuksen tekemistä tarkistaa ja korjata hänen antamiaan tietoja sopimuksen puitteissa;
- muut kielet, joissa sopimus voidaan tehdä, paitsi hollanti;
- yrittäjän sitoutumat käytännesäännöt ja miten kuluttaja voi tutustua näihin käytännesääntöihin sähköisesti;
- etäsopimuksen vähimmäiskesto kestoajan osalta. Valinnaista: saatavilla olevat koot, värit, materiaalien tyyppi